Επιxειρείν

kathimerini.gr - ΓΣΕΒΕΕ: Βλέπει θετικά στοιχεία στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

kathimerini.gr - ΓΣΕΒΕΕ: Βλέπει θετικά στοιχεία στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς
Η Συνομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων επισημαίνει ότι «με δεδομένο πως καταργείται η «ρύθμιση Παπαθανασίου», σύμφωνα με την οποία ίσχυε η αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμών με βασικό κριτήριο το ύψος των συνολικών απαιτήσεων (200.000 ευρώ), εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αμφιλεγόμενες περιοχές που αφορούν τα δανειακά βάρη επαγγελματιών και επιχειρήσεων».

Οι τροποποιήσεις που ζητά η ΓΣΕΒΕΕ είναι:

-Να διευρυνθεί η προστασία της κύριας κατοικίας και για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται για επιχειρηματικά και άλλα δάνεια ή χρέη στα οποία έχει υπάρξει προσημείωση ακινήτου.

-Στις περιπτώσεις που προβλέπεται τελικά η διαδικασία πλειστηριασμού, ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται του χρέους που απομένει, εφόσον το ακίνητο λαμβάνει στον πλειστηριασμό τιμή μικρότερη του οφειλόμενου ποσού. Κάτι που είναι πιθανό να συμβεί λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων.

-Να ισχύσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της δόσης για όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους).

-Να εντάσσονται στη ρύθμιση επιχειρηματίες με τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 15.000 ευρώ εφόσον αυτοί προορίζονται αποκλειστικά για τρέχουσες δαπάνες της επιχείρησης (μισθοί, αμοιβές, προμηθευτές) και όχι για προσωπικές συναλλαγές.

-Να διευκρινιστεί αν στον όρο κύρια κατοικία εννοείται η πρώτη ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία.

-Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών στις τράπεζες.

-Να διαγραφεί η παράγραφος που προβλέπει τη διακοπή αναστολής του πλειστηριασμού στην περίπτωση μη καταβολής των προβλεπόμενων ποσών εντός 3 μηνών

-Η σύσταση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να γίνει με νόμο και όχι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

-Η διάρκεια προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής.

kathimerini.gr

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα kathimerini.gr - ΓΣΕΒΕΕ: Βλέπει θετικά στοιχεία στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς