Επιxειρείν

Και επισήμως στους ’ραβες ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Και επισήμως στους ’ραβες ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP, μετά τη χθεσινή αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς ύψους 400 εκ. ευρώ για το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά τη λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Αμέσως μετά το άνοιγμα των προσφορών ενημερώθηκαν οι επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς και του ΤΑΙΠΕΔ Κων. Μανιατόπουλος. Και οι τρεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των δύο πωλητών, ΕΤΕ και TΑΙΠΕΔ, το προσφερόμενο τίμημα αντιστοιχεί στο 90% των μετοχών της εταιρείας Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, όπως αυτές οι μετοχές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Από τα έσοδα αυτά, τα 320 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η Εθνική Τράπεζα και τα 80 εκατ. το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων των Δ.Σ. των δύο πωλητών, του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του Ελεγ-

Η πώληση κτικού Συνεδρίου -που θα ελέγξει τη σχετική συμφωνία- και της κύρωσης του ΕΣΧΑΔΑ (χωροταξικό σχέδιο) από την ελληνική κυβέρνηση. Οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, ενώ οι εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΕΣΧΑΔΑ ως προεδρικού διατάγματος αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι μετά την προαναφερόμενη συναλλαγή, ο προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των μετοχών της μειοψηφίας, όπως επιβάλλει η σχετική χρηματιστηριακή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλει άλλα 40 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 10% της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Επίσης, αν συνυπολογιστεί ο δανεισμός ύψους 53 εκατ. ευρώ που βαραίνει την εταιρεία Αστήρ Παλλάς, τότε το ύψος της επένδυσης για τους Αραβες ανέρχεται σε 493 εκατ. ευρώ. Και στα προαναφερόμενα μεγέθη δεν περιλαμβάνεται το κόστος ανάπτυξης του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη μετατροπή δύο ξενοδοχειακών μονάδων (Arion Hotel και Westin Hotel) σε ξενοδοχεία έξι αστέρων και την κατεδάφιση του ξενοδoχείου Aphrodite Hotel. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 15 έως 20 υπερπολυτελών κατοικιών που προορίζονται για δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Στελέχη κοντά στη συμφωνία αυτή δεν απέκλειαν οι Αραβες επενδυτές να έχουν ήδη συμφωνήσει τη διάθεση των συγκεκριμένων κατοικιών σε φίλους, γνωστούς ή ενδιαφερόμενους που έχουν γνώση των σχεδίων της AGC. H αξία δε των κατοικιών αυτών μπορεί να ανέλθει από 30 έως 50 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για πρόθεση των Αράβων να καταστήσουν το αποκαλούμενο Μικρό Καβούρι προορισμό για το διεθνές τζετ σετ.

Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αναμφίβολα δίνει σημαντική οικονομική ανάσα τόσο στην ΕΤΕ όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το πιο σημαντικό είναι ότι πραγματοποιείται η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας ύστερα από εκείνη στον ΟΠΑΠ, με 100% ξένα κεφάλαια.

www.kathimerini.gr

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Και επισήμως στους ’ραβες ο Αστέρας Βουλιαγμένης