Επιxειρείν

Υποψήφιοι, προσφορές και παρασκήνιο για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Υποψήφιοι, προσφορές και παρασκήνιο για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται η συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν κληθεί να προσέλθουν στο άνοιγμα των οικονομικών τους προσφορών στις 5 το απόγευμα, παρουσία συμβολαιογράφων και στελεχών της ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ των πωλητών του ακινήτου επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους σχετικά με το ελάχιστο τίμημα των 380 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα φέρεται να έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά, καθώς αναμένεται ότι τουλάχιστον ένας υποψήφιος έχει υποβάλει προσφορά πάνω από το ελάχιστο τίμημα. Ο προτιμητέος επενδυτής, ωστόσο, θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ελέγξει το ακίνητο.

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η επένδυση αναμένεται να φτάσουν (ή και να ξεπεράσει) τα 450 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή είναι και η επιχειρηματική αξία (enterprise value) της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι ο ενδιαφερομενος επενδυτής, αποκτώντας το 85% των μετοχών της Aστήρ Παλλάς που ελέγχει η Εθνική Τράπεζα, είναι υποχρεωμένος, βάσει της νομοθεσίας, να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπολοίπου 15%. Επίσης, η εταιρεία φέρει δανεισμό 40 εκατ. ευρώ.

Ετσι, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να αυξηθεί κατά 70 έως 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τίμημα που θα υποβληθεί αύριο.

Φαβορί της διαδικασίας είναι η αραβικών συμφερόντων AGC. H τελευταία εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια, του Αμπού Ντάμπι, του Ντουμπάι, του Κουβέιτ και άλλων Εμιράτων, όπως και την τουρκική Dogus. Η τελευταία φέρεται να συμμετέχει με 15% στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, ποσοστό που εκτιμάται ότι δεν προκαλεί... πολιτικές παρενέργειες.

Η αρχική προσφορά της AGC φέρεται να κινήθηκε στο επίπεδο των 350 εκατ. ευρώ, γεγονός που έδωσε «αέρα στα πανιά των πωλητών». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το απότομο γιγάντωμα της πολεμικής κατά της πώλησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι το ακίνητο τελικά μπορεί και να... πουληθεί. Μέχρι τότε τα προγνωστικά έδιναν τιμήματα κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, πρακτικά κάτω από την κόκκινη γραμμή των πωλητών και, ως συνέπεια, η όλη διαδικασία της πώλησης εξελισσόταν μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης νηνεμίας. Μόλις όμως διέρρευσαν οι προθέσεις των αγοραστών, ξαφνικά φούντωσε η ρητορική του «ξεπουλήματος» του Αστέρα, ερωτήσεις υποβλήθηκαν στη Βουλή, ενώ αψιμαχίες προκλήθηκαν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Στους πολεμίους επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και μια κατηγορία περιοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι μια πιθανή αναβάθμιση του Αστέρα με τη δημιουργία υπερπολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείων έξι αστέρων κ.ο.κ. Ισως επειδή η ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον σε σχέση με αυτό που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και μπορεί να θίξει αθέατες ισορροπίες και συμφέροντα. Η χώρα, ωστόσο, διψά για επενδύσεις, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και η Εθνική Τράπεζα να πουλήσει τα αποκαλούμενα δευτερεύοντα (non core) περιουσιακά στοιχεία με βάση τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει από την ανακεφαλ αιοποίησή της.

Πάντως, η διαδικασία πώλησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, ακόμη και αν αύριο υπάρξει συμφωνία. Κι αυτό γιατί θα είναι υπό την αίρεση της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης Δημοσίου Ακινήτου) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης εγκρίσεις θα δώσουν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι οι δύο πωλητές, ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ, συμφώνησαν η διαδικασία πώλησης να ακολουθήσει ακριβώς τη διαδικασία που προβλέπεται για τις αποκρατικοποιήσεις, παρ’ όλο που η μεγαλύτερη αξία (πάνω από 80%) αφορά σε περιουσία της Εθνικής Τράπεζας και άλλων ιδιωτών μετόχων. Τέλος, πηγές κοντά στην πώληση του Αστέρα ανέφεραν ότι στόχος των πωλητών είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο χαρακτηρίστηκε μάλλον αισιόδοξο σενάριο για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Υποψήφιοι, προσφορές και παρασκήνιο για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης