Επιxειρείν

Ακίνητα: Καταστροφή η υπερφορολόγησή τους, τονίζει ο ΣΕΠΑΚ

Ακίνητα: Καταστροφή η υπερφορολόγησή τους, τονίζει ο ΣΕΠΑΚ
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει ακόμη και σήμερα κατακερματισμένος και απροστάτευτος απέναντι στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνουν οι αποφάσεις της Πολιτείας για το μέλλον του, ενώ όπως έχει αποδειχθεί, ήταν και είναι ένας από τους κρίσιμους μοχλούς ανάπτυξης και μια ισχυρή «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα, επισημαίνει ο ΣΕΠΑΚ, «δεν πρέπει να παραμείνουμε πλέον αδιάφοροι» και προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά σε έναν δημιουργικό διάλογο, παραθέτει τις προτάσεις του για την ενεργοποίηση πάλι του κλάδου των κατασκευών:

1. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού του κόστους του δημόσιου τομέα, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετων εσόδων και η πίεση στην κοινωνία. Ο περιορισμός του κόστους του δημόσιου τομέα πρέπει παράλληλα να συνοδευτεί από πολλαπλασιασμό των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής, τα οποία μπορούν να προωθηθούν χωρίς κόστος για το δημόσιο με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, ώστε να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω η χώρα και να μειωθεί η ανεργία.

2. Αυτήν τη στιγμή κατατίθεται ένα νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, υπό την πίεση των συγκεκριμένων συνθηκών που επιβάλλουν οι δανειστές. Ωστόσο, η υπερφορολόγηση των ακινήτων προκαλεί σήμερα τέτοια καταστροφή ώστε το όλο θέμα πρέπει να επανεξετασθεί, από μηδενική βάση και στο σύνολό του, έστω και αν αυτό σημαίνει νέα αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Είναι τέτοια η βλάβη που υφίσταται σήμερα η οικονομία και ο κοινωνικός ιστός από την ελαχιστοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας και την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου, ώστε να είναι απαραίτητη ακόμη και νέα αλλαγή της νομοθεσίας σε σύντομο χρόνο. Για τον σκοπό αυτόν πρέπει να συσταθεί άμεσα μια ομάδα μελέτης με συμμετοχή του ΤΕΕ, επιχειρηματιών του ΣΕΠΑΚ και στελεχών του Υπουργείου Οικονομίας. Η ομάδα αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις πρακτικές αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις στην οικονομία και στο μέλλον της χώρας και καταγράφοντας τις συνθήκες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να καταθέσει σε σύντομο χρόνο μια ολοκληρωμένη αλλά και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση.

3. Να απλουστευθεί και να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να μειωθεί η απίστευτη γραφειοκρατία και οι διαβλητοί έλεγχοι που προκύπτουν από αυτήν και εξακολουθούν να γίνονται εμπόδιο στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Στο θέμα αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν οι πρακτικές που ισχύουν σήμερα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Να υπάρξουν επιτέλους λίγοι, απλοί, σαφείς και κυρίως σταθεροί νόμοι και διατάξεις, που κωδικοποιημένοι πλέον, δεν θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες και δεν θα γίνονται πηγές διαφθοράς. Η επαφή δε με τις υπηρεσίες επιβάλλεται να απαιτεί όσο το δυνατόν ελάχιστο χρόνο και να ολοκληρώνεται κυρίως μέσω του διαδικτύου.

kathimerini.gr

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Ακίνητα: Καταστροφή η υπερφορολόγησή τους, τονίζει ο ΣΕΠΑΚ