Επιxειρείν

kathimerini.gr - Συμφωνία ΟΛΠ - ΣΕΠ για επενδύσεις 230 εκ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

kathimerini.gr - Συμφωνία ΟΛΠ - ΣΕΠ για επενδύσεις 230 εκ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά
Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη, ανώτερα στελέχη των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ προχώρησαν και τυπικά στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, για επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.

Από πλευράς ΟΛΠ, παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης, ο πρόεδρος του ΟΛΠ και Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης, ενώ από το ΣΕΠ ΑΕ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) ’γγελος Καρακώστας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Captain Fu Cheng Qiu.

Η συμφωνία προβλέπει από τον ΣΕΠ την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III, την κατασκευή επίσης για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ ΑΕ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση Προβλητών από τη ΣΕΠ ΑΕ.

Η συμφωνία αναμένεται τώρα να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό Έλεγχο, στη DG Comp(επιτροπή ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γνωστοποίηση, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ Α.Ε. και για επικύρωση και υπογραφή μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας στη Βουλή των Ελλήνων.

«Με πλήρη σεβασμό στις αρχές διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις με τη ΣΕΠ Α.Ε., μιας επιχειρηματικής συμφωνίας Σύμβασης Παραχώρησης στο εμπορικό λιμάνι του ΟΛΠ Α.Ε.

Μαζί με τις επενδύσεις του ΟΛΠ Α.Ε. στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, το Car-Terminal, τους επιλιμένιους σιδηροδρομικούς σταθμούς, την κρουαζιέρα και τις επενδύσεις της ΣΕΠ Α.Ε. στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι συνολικές επενδύσεις στο εθνικό λιμάνι της χώρας ανέρχονται σε 890 εκ. ευρώ, καθιστώντας τον ΟΛΠ Α.Ε. και τις εγκαταστάσεις του πρωτοπόρο λιμάνι της Μεσογείου» δήλωσε μετά τη μονογραφή ο πρόεδρος και δ/νων αύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε Γιώργος Ανωμερίτης.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη νέα επένδυση, τόνισαν ότι με τον φιλικό διακανονισμό των δύο εταιρειών (ΟΛΠ-ΣΕΠ), δε νοθεύεται ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις. Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση και αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, τόνισαν ότι την ευθύνη για να τρέξουν όλα τα διαδικαστικά θέματα την έχει ο βασικός μέτοχος του λιμανιού, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ υπό το συντονισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι, η COSCO είχε δεσμευθεί μέσω του τέως επικεφαλής της, Γουέι Τζιαφού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ότι ο κινεζικός κολοσσός ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για το λιμάνι του Πειραιά.

Στο μεταξύ, με σημερινές ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ. Υ. Λ. Ε ) και η Ένωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, αναφέρουν ότι «η Κυβέρνηση εμμένοντας στην πολιτική του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, με μεθοδευμένες ενέργειες, επιχειρεί να παραχωρήσει αντί πινακίου φακής τον ΟΛΠ στον ξένο κρατικό μονοπωλιακό όμιλο της COSCO».

Τονίζουν ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, για το οποίο η μοναδική ενδιαφερόμενη είναι η COSCO» ενώ δηλώνουν έτοιμοι, να κινηθούν νομικά τόσο στη χώρα, όσο και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου «να εμποδιστεί το μεθοδευμένο και σκανδαλώδες ξεπούλημα του ΟΛΠ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα kathimerini.gr - Συμφωνία ΟΛΠ - ΣΕΠ για επενδύσεις 230 εκ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά