Επιxειρείν

Εκτιμήσεις για ρευστότητα 2 δισ. ευρώ στην αγορά, τους αμέσως επόμενους μήνες

Εκτιμήσεις για ρευστότητα 2 δισ. ευρώ στην αγορά, τους αμέσως επόμενους μήνες
Στη χώρα μας οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις από τον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να κινούνται με καλύτερους ρυθμούς από ότι η ύφεση, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας σε Συνέδριο με θέμα «Credit risk management» που διοργάνωσε η ICAP.

Κάνοντας μια ανασκόπηση της πορείας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην περίοδο της κρίσης, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθούν οι δείκτες φερεγγυότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά τις ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και προκειμένου να ακολουθήσει το επόμενο βήμα που είναι η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γκόρτσος, μιλώντας για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω και της συνεργασίας των τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την αξιοποίηση και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων, επισήμανε ότι τούτη θα έχει ως αποτέλεσμα την διοχέτευση ρευστότητας δύο δισ. ευρώ τους αμέσους επόμενους μήνες.

Μιλώντας γενικότερα, για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γκόρτσος έκανε αναφορά στο θέμα της εποπτείας των 126 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα καθώς και στις αλλαγές που θα μεσολαβήσουν σε θεσμικό πλαίσιο στη προσπάθεια δημιουργίας της ενιαίας τραπεζικής ένωσης.

kathimerini.gr

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Εκτιμήσεις για ρευστότητα 2 δισ. ευρώ στην αγορά, τους αμέσως επόμενους μήνες