Επιxειρείν

Αυστραλία: Στενή συνεργασία με ΕΕ σε θέματα καινοτομίας, με συνδετικό κρίκο την Ελλάδα

Αυστραλία: Στενή συνεργασία με ΕΕ σε θέματα καινοτομίας, με συνδετικό κρίκο την Ελλάδα
Η Αυστραλία θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη μιας ομάδας κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων, που είναι ειδικοί σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, στην Καμπέρα και τη Μελβούρνη και στα ειδικά συνέδρια που είχαν με τους Αυστραλούς ομολόγους τους.

Η επίσκεψή τους αυτή, θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, την οποία διοργανώνει η γενική πρόξενος της Ελλάδας Ελένη Λιανίδου μιας και στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας από τις 2-4 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο Έρευνας, μια διοργάνωση που διεκδικούσε και η Αυστραλία!

Όπως τονίστηκε στα συνέδρια της Καμπέρας και της Μελβούρνης, η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ, αλλά και της Αυστραλίας για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, μέχρι το 2020.

Αναφέρθηκε, ακόμη, πως με την πρωτοβουλία «Ένωση της Καινοτομίας» η ΕΕ εστιάζει σε προσπάθειες - και συνεργασία της με τρίτες χώρες - για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας: ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και γήρανση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο παρεμβαίνει για να παρέχει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και να εξαλείφει τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την εφαρμογή των καινοτόμων ιδεών στην αγορά.

Τέτοιου είδους εμπόδια είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, ο κατακερματισμός των ερευνητικών προγραμμάτων και των αγορών, η περιορισμένη χρήση δημόσιων διαγωνισμών για την καινοτομία και οι καθυστερήσεις στη θέσπιση προτύπων.

Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας ήταν ο Δρ. Οκτάβι Κουιντάνα–Τρίας, ενώ στην εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο θα παραστούν ο πρόεδρος της Βουλής της Βικτώριας, Κεν Σμιθ, ο πρόεδρος της πολιτειακής γερουσίας, Μπρους 'Ατκινσον, βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Ελλάδα, διπλωμάτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστήμονες και άλλοι.

Η κ. Λιανίδου σε σχετικές δηλώσεις της στάθηκε ιδιαίτερα στους στόχους του συνεδρίου που θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτήρισε «ξεχωριστής σημασίας».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ αποτελεί τον κυριότερο επιστημονικό εταίρο της Αυστραλίας που το 1999 υπήρξε το πρώτο μη ευρωπαϊκό Κράτος που συνήψε Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2012, η ΕΕ και η Αυστραλία συμφώνησαν να ορίσουν έναν νέο οδικό χάρτη για την Έρευνα και την Καινοτομία. Ένα νέο διμερές πρόγραμμα, το CAESIE δημιουργήθηκε, προκειμένου να προωθηθούν συνέργειες μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ, των Κρατών-μελών και της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστραλιανής απογραφής πληθυσμού του 2011, περίπου 1,9 εκατομμύρια Αυστραλοί έχουν γεννηθεί σε χώρα της ΕΕ. Σήμερα, μισό εκατομμύριο Αυστραλοί ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη. Περίπου το ήμιση του συνόλου όσων ζουν και εργάζονται εκτός Αυστραλίας. Ταυτόχρονα, 1.200.000 Ευρωπαίοι επισκέπτονται ετησίως την Αυστραλία.

Το 2012, 40.000 φοιτητές από τα 27 Κράτη μέλη της ΕΕ φοίτησαν σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας ενώ το ίδιο αντιστοίχως έπραξαν 5.000 Αυστραλοί φοιτητές σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η ΕΕ αποτελεί τον κύριο επενδυτή στην Αυστραλία με ένα συνολικό εύρος επενδύσεων ύψους 637 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (445 δισεκατομμύρια ευρώ) μέχρι και το 2011 (31% των συνολικών ξένων επενδύσεων στη χώρα).

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αυστραλία, σε συνεργασία με τα Κράτη μέλη για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αυστραλία, προκύπτει ότι:

- Υπάρχουν σχεδόν 2.400 ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία, με συνολικό κύκλο εργασιών 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (190 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 14% των συνολικών πωλήσεων στη χώρα

- Οι εταιρείες αυτές δημιούργησαν σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και εμμέσως συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν και άλλες 1.400.000, δηλαδή ποσοστό 14% του συνολικού εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Η ΕΕ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις αυστραλιανές επενδύσεις στο εξωτερικό, μετά τις ΗΠΑ, ύψους 356 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (250 δισ. ευρώ) μέχρι και το 2011 (30% των συνολικών επενδύσεων της Αυστραλίας στο εξωτερικό).

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, μετά την Κίνα. Το συνολικό ύψος των εμπορικών ανταλλαγών ανήλθε στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (57 δισεκατομμύρια ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Αυστραλία: Στενή συνεργασία με ΕΕ σε θέματα καινοτομίας, με συνδετικό κρίκο την Ελλάδα