Επιxειρείν

Τax Forum: Χρειάζεται δικαιότερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Τax Forum: Χρειάζεται δικαιότερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης
Την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα είναι καιρός «να ξεχάσουμε τα τυφλά, οριζόντιου χαρακτήρα φοροεισπρακτικά μέτρα και να στραφούμε σε μια στοχευμένη και κοινωνικά φιλική αντίληψη της φορολογικής πολιτικής, με βάση τον κανόνα 'παίρνουμε λιγότερα, αλλά από περισσότερους», εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, μιλώντας από το βήμα του 5ου ετήσιου Τax Forum.

Όπως είπε, χρειάζεται δικαιότερη, κυκλική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να μείνουμε «μακριά από υβριδικής μορφής και βίαιας προοδευτικότητας φορολογικές βάσεις».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο υπό διαβούλευση επίκαιρο νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο κ.Κώστας σημείωσε ότι ένας σωστός φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, όπως εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να έχει θετικά σημεία, στο βαθμό που κινείται σε χαμηλά, αποδεκτά επί τοις χιλίοις ποσοστά, με βάση τη μορφή και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο, επισήμανε, με βάση τις πολύπλευρες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί στη διαβούλευση, ανεξαρτήτου προέλευσης και συμφερόντων, φαίνεται ότι ο ισχυρισμός «πιο λίγα από περισσότερους για να εισπράξουμε τα ίδια», που συνοδεύει τον φόρο, απαιτεί βαθιά διαγνωστική ανάλυση και ισχυρή τεκμηρίωση.

«Αυτό», πρόσθεσε, «για να μην έχουμε στο τέλος της ημέρας, σαν αποτέλεσμα της αναγκαίας αυτής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, τις γνωστές αντικοινωνικές συμπεριφορές, φορολογικής άμυνας ή φορολογικής διαμαρτυρίας, από την αποθάρρυνση των επενδυτών, μέχρι το κίνδυνο διάσπασης της κοινωνικής συνοχής και διόγκωσης του αισθήματος αδικίας, αλλά και τροφοδότησης του άδικου για τους συνεπείς φορολογούμενους, αντικοινωνικού ψευδοκινήματος, που επιγράφεται ''Δεν πληρώνω φόρο ενώ μπορώ''.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2014 επισήμανε ότι «όλοι επιθυμούνε να βάλει τέλος στην αποτυχημένη μέχρι σήμερα ´ψευδοαναπτυξιακή´ λιτότητα, σε μια περίοδο ιδίως που η χώρα μπορεί να έχει ισχυρότερη φωνή, με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ».

Κατάργηση 1000 και πλέον φόρων υπέρ τρίτων

Σύμφωνα με τον κ.Κώστα, με τα σημερινά δεδομένα, «καλή συνταγή θα ήταν να εντείνουμε τις προσπάθειες αναζήτησης ιδεών και προτάσεων, για τη υιοθέτηση πολιτικών που θα μπορούσαν να φέρουν δημόσια έσοδα χωρίς επιβολή φόρων, ικανά όχι μόνο να ικανοποιήσουν το αίσθημα δικαίου, αλλά να απαλείψουν ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα».

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν τέτοιοι εν δυνάμει, κοστολογημένοι μάλιστα τομείς, για στοχευμένη παρέμβαση, όπως ενδεικτικά είναι η κατάργηση 1000 και πλέον φόρων υπέρ τρίτων χωρίς ανταπόδοση, η πάταξη της φοροδιαφυγής - εισφοροδιαφυγής - παραοικονομία και παραεμπορίου, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα καινοτομικά, στοχευμένα μέτρα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας και η βελτιστοποίηση του βαθμού εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων και εισφορών.

Όχι σε μέτρα που ενισχύουν την πεποίθηση ότι «το δημόσιο χρέος μπορεί να μην είναι τελικά βιώσιμο"

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι μόνον η μακροβιότερη στην ιστορία της χώρας, αλλά και η εντονότερη, με δραματικές επιπτώσεις, από τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα που συνεπάγεται.

«Μέτρα που βασίζονται σε αυστηρά πρότυπα δημοσιονομικής λιτότητας και σε όρους βίαιης, εσωτερικής υποτίμησης, που επάγουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις [...] αλλά, το χειρότερο, που ενισχύουν την αμφιβολία, στο κατά πόσον δεν θα συνεχιστούν και στα επόμενα έτη [...] Ασύμβατα και ασύμμετρα φορολογικά μέτρα [...]που ενισχύουν τελικά την ύφεση [...] προδιαγράφοντας με λίγα λόγια, εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη την δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και -το χειρότερο- ενισχύοντας την πεποίθηση ότι το δημόσιο χρέος μπορεί και να μην είναι τελικά βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: AMΠE

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Τax Forum: Χρειάζεται δικαιότερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης