Επιxειρείν

Μεταποίηση: Υποχώρηση του ΡΜΙ τον Οκτώβριο

Μεταποίηση: Υποχώρηση του ΡΜΙ τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον εν λόγω μήνα, από τις 47,5 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο, είχε σημειώσει υψηλό 44 μηνών στις 48,7 μονάδες.

Η μεταποίηση, που αντιστοιχεί στο 1/10 περίπου της ελληνικής οικονομίας, συρρικνώνεται συνεχώς την τελευταία 4ετία ως αποτέλεσμα της 6ετούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Μετά το υψηλό του Αυγούστου, ο δείκτης καταγράφει τις πρώτες συνεχείς μηνιαίες υποχωρήσεις από τις αρχές του 2012.

Η επίδοση του δείκτη τον Οκτώβριο «υποδεικνύει ότι η επιστροφή του μεταποιητικού τομέα σε συνθήκες ανάπτυξης είναι απίθανο να συμβεί μέσα στο τρέχον έτος», σημειώνει η Markit.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ταχύτερη υποχώρηση των νέων παραγγελιών, εν μέρει εξαιτίας της δριμύτερης μείωσης των εξαγωγών, παρέσυρε τον δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα κατά το ξεκίνημα του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με την έρευνα Η έρευνα έδειξε επίσης συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια για 49ο συνεχή μήνα.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός περιορισμού των θέσεων εργασίας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, μετά την υποχώρηση του Σεπτεμβρίου σε χαμηλά 44 μηνών. Περίπου το 18% των επιχειρήσεων απέλυσε προσωπικό τον Οκτώβριο.

kathimerini.gr

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Μεταποίηση: Υποχώρηση του ΡΜΙ τον Οκτώβριο