Επιxειρείν

Κ. Μίχαλος: «Κλειδί» η ρευστότητα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου

Κ. Μίχαλος: «Κλειδί» η ρευστότητα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου
Αυτό επισήμανε ο σήμερα, αντιπρόεδρος των Ευρω-επιμελητηρίων και πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη, έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο κ. Μίχαλος, μιλώντας ενώπιον των προέδρων και των γενικών διευθυντών των 16 Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων (Αθήνα, ’μστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Λουξεμβούργο, Λυών, Μαδρίτη, Μασσαλία, Μιλάνο, Μόναχο, Παρίσι, Τορίνο, Φρανκφούρτη).

Ακόμη, τόνισε ότι η ρευστότητα στις αγορές και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θα επιτευχθεί μόνο με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη με ένα σύστημα κοινής Εποπτείας, κοινό Ταμείο Εκκαθάρισης Αφερέγγυων Τραπεζών και Πανευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στις κυβερνήσεις των χωρών- μελών της Ευρωζώνης ότι χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην ΕΕ, που αποτελούν μονόδρομο για την ανάκαμψη.

Ειδικότερα για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η εξυγίανση και η ενίσχυση του τραπεζικού τους συστήματος αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γιατί στην αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα οφέλη, ούτε τα προγράμματα που υλοποιούνται με πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αντιπρόεδρος την Ευρω-επιμελητηρίων στο μείζον ζήτημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την απασχόληση, αλλά, κυρίως, την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών από μέρους της ΕΕ, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με στόχο τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που να μπορούν να διασφαλίσουν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Εξάλλου, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα Επιμελητήρια πρέπει να πρωτοστατήσουν για να αναδειχθεί ο στρατηγικός ρόλος της χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προσπάθεια ανάκαμψης συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος των Ευρω-επιμελητηρίων ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση, ωστόσο η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύφεση.

Τόνισε, δε, με έμφαση, ότι αποτελεί μείζον ζήτημα η στάση ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, που τορπιλίζουν με τις δηλώσεις τους τη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης. Για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, θα πρέπει να υπάρξει οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με γενναίες αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων μας» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Κ. Μίχαλος: «Κλειδί» η ρευστότητα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου