Επιxειρείν

Κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

Κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
Σε τροχιά επίτευξης ρεκόρ όλων των εποχών και σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις βρίσκεται ο ελληνικός προορισμός τη φετινή περίοδο, πέραν των αφίξεων ξένων τουριστών που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου το ύψος των εισπράξεων έφθασε τα 8,68 δισ., υπερβαίνοντας τις εισπράξεις (8,67 δισ. ευρώ) της αντίστοιχης περιόδου του 2008, οπότε για το σύνολο του έτους είχε επιτευχθεί ρεκόρ όλων των εποχών με 11,6 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα μπορεί να φθάσουν έως 11,6 δισ. ευρώ και συνολικά έως 12,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία Ιανουαρίου-Αυγούστου, που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες, οι επιπλέον αφίξεις ξένων τουριστών το οκτάμηνο φέτος ήταν περίπου 1,5 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Συνολικά οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 12,46 εκατ. από 10,96 εκατ. το 2012. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι αφίξεις για το σύνολο του έτους αναμένεται να διαμορφωθούν πέριξ των 17,5 εκατ. Η ΤτΕ δημοσιοποίησε, χθες, τα οριστικά στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο Ιανουαρίου - Ιουνίου. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18,1%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,2% και οι αφίξεις ξένων τουριστών κατά 12,3%.

Σήμερα στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου Τουρισμός και Ανάπτυξη του ΣΕΤΕ θα παρουσιαστεί μελέτη, που εκπόνησε η McKinsey & Company, από την οποία προκύπτει ότι σχεδόν 3,3 δισ. ευρώ ετησίως πρέπει να επενδύονται στον ελληνικό τουρισμό για κάθε ένα από τα επόμενα 8 χρόνια ώστε έως το 2021 να επιτευχθεί ο στόχος των 24 εκατ. διεθνών αφίξεων με κατά κεφαλήν δαπάνη 750-800 ευρώ και 31 έως 33 δισ. συνολικών εσόδων. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσει περίπου 22 δισ. ευρώ και η πολιτεία να συμβάλλει με πόρους από το ΕΣΠΑ. Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού Κ. Χατζηδάκης και Ο. Κεφαλογιάννη.

Στο μεταξύ, έκθεση για τον τομέα της Φιλοξενίας στην Ευρώπη, η οποία εκπονήθηκε από την Ernst & Υοung, παρουσιάστηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Συνομοσπονδίας των Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών της Ε.Ε. (HOTREC). Σύμφωνα με την έκθεση, ο Τομέας Φιλοξενίας συμβάλλει στη δημιουργία μιας θέσης σε κάθε 13 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και συνεισφέρει έσοδα ύψους 126 δισ. ευρώ από φόρους κ.ά. Κάθε ευρώ που δαπανάται στον τομέα δημιουργεί ζήτηση 1,16 ευρώ. Στη συνέλευση αποφασίστηκε ένα Μανιφέστο -που θα τεθεί προς συζήτηση στην Ευρωβουλή στις αρχές Δεκεμβρίου- κυρίαρχα θέματα του οποίου είναι η προστασία του ανταγωνισμού από τους διαδικτυακούς Tour Operators, η αναμόρφωση της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και η διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση.

Τέλος, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Κ. Μπρεντάνος, μιλώντας στο 1ο συνέδριο στα Δωδεκάνησα, ανέφερε ότι η φετινή περίοδος ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα Κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις