Επιxειρείν

ΒΕΑ: «Όχι» στην επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο φυσικό αέριο

ΒΕΑ: «Όχι» στην επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο φυσικό αέριο
Τη διαφωνία της στην επιβολή έκτακτου αναδρομικού φόρου στο φυσικό αέριο, εξέφρασε η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) σε επιστολή-διαμαρτυρία, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση αυτού του μέτρου, θα προσθέσει ακόμη ένα βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, το οποίο πληρώνουν κατά 30-40% ακριβότερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΒΕΑ, με την ψήφιση επί της αρχής του νέου νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» του ΥΠΕΚΑ, κατατέθηκε τροπολογία, από 30 βουλευτές τής συμπολίτευσης, με την οποία προβλέπεται επιβολή έκτακτου φόρου, αναδρομικά, από 1-7-2012, στις πωλήσεις του φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα της ΛΑΓΗΕ Α.Ε.

Το ΒΕΑ απέστειλε ήδη επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές, τονίζοντας τα εξής:

- Μια τέτοια ρύθμιση, θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων κάνει χρήση φυσικού αερίου.

- Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, είναι κατά 30%- 40% υψηλότερη από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Παράλληλα, ΕΦΚ ισχύει και στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις- καταναλωτές να επιβαρύνονται δυο φορές με φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή που χρησιμοποιεί καύσιμο το φυσικό αέριο.

- Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς για το νομοσχέδιο και δεν περιορίστηκαν στην προώθηση των θέσεων τους.

- Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οποιαδήποτε μετακύλιση φόρου στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις οδηγεί ένα βήμα πριν το λουκέτο, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και την καταστροφή μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού ιστού της χώρας.

- Υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Small Business Act For Europe (SBA), σύμφωνα με την οποία, κατά την εκπόνηση νομοθεσίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει πρώτον να δίνεται προτεραιότητα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και δεύτερον να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι επιπτώσεις που προκύπτουν σε αυτές από την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, καλεί τους Έλληνες βουλευτές, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι ΜΜΕ με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς καθώς και να μεριμνήσουν για την αποφυγή της μετακύλισης του συγκεκριμένου φόρου στις ΜμΕ.

kathimerini.gr

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα ΒΕΑ: «Όχι» στην επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο φυσικό αέριο