Επιxειρείν

ΠΣΕ: Να ενισχυθούν όλοι οι τομείς της εξωστρέφειας

ΠΣΕ: Να ενισχυθούν όλοι οι τομείς της εξωστρέφειας
«Aποτελεί εχέγγυο για πορεία προς τα εμπρός η στόχευση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές στο τρίπτυχο: ενίσχυση ρευστότητας, απλοποίηση διαδικασιών και δημιουργία θεσμών υποστήριξης της εξωστρέφειας, με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις τής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών για τον νέο φορέα Enterprise Greece.

Συγκεκριμένα, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε ότι: «Ο ΠΣΕ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης όλων των κρίκων που συνθέτουν την αλυσίδα της εξωστρέφειας και περιλαμβάνουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, τις υποστηρικτές δομές του Δημοσίου, τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και συνδέουν όλους τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού, των μεταφορών και της ενέργειας, ώστε να καταστεί η χώρα ελκυστική και για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αποτελεί εξαιρετικά ενθαρρυντικό γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας αφουγκράστηκε τα αιτήματα των συλλογικών φορέων και έδωσε άμεση προτεραιότητα στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν:

- Την ενίσχυση της ρευστότητας: με την επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την εξασφάλιση εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ενίσχυση καινοτόμων προγραμμάτων, όπως το Πρόγραμμα Εξωστρέφεια- ΟΑΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση του Εξωστρέφεια- ΕΤΕΑΝ.

- Την απλοποίηση των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών: με τη σταδιακή μείωση του χρόνου και του κόστους των εξαγωγών, που επιταχυνθεί περαιτέρω από τη νέα χρονιά.

- Τη δημιουργία του νέου φορέα Εξωστρέφειας, με θεσμοθετημένη συμμετοχή εκπροσώπων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με ικανά στελέχη από την εγχώρια και διεθνή αγορά, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και γνώμονα την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων κατ’ έτος.

Η χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής παραμένει σε σταθερή τροχιά. Ωστόσο, τις στρατηγικές και τις πολιτικές, τις υλοποιούν άνθρωποι. Από την ικανότητα, το όραμα, την επάρκεια, την εμπειρία και την τεχνογνωσία αυτών των ανθρώπων θα κριθεί το προσεχές διάστημα η επίτευξη των κρίσιμων στόχων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Και από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς».

Πηγή: AMΠE

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επιχειρείν Επιχειρηματικά Νέα ΠΣΕ: Να ενισχυθούν όλοι οι τομείς της εξωστρέφειας